BETONLOOKTEGELS.NL

Portugese tegels

Portuguese tegels
Kwaliteit
Vloer tegel
Portugese tegels
De Portugese tegel is een bekende oude kunstvorm, vroeger werd de tegel ook wel Azulejo genoemd. De tegel waar verschillende soorten decoraties op worden afgebeeld en een wereldbekendheid hebben. De Portugese tegels worden het meest toegepast als wandtegel maar zijn ook geschikt als vloertegel. De techniek van de Moren is tien eeuwen geleden bedacht en deze tegelsoort komt vooral voor in de luxe gebouwen. De Moren brachten de techniek over naar Europa en tegenwoordig zijn de Portugese tegels al wereldwijd beroemd. De met de hand gemaakte Portugese tegels, ook wel cementtegel, bestaan uit cement, zand en water met een toplaag van marmerpoeder, kiezelpoeder en organische kleurpigmenten. De Portugese tegels worden over het algemeen met de hand gemaakt. Het doordrenken van Portugese tegels is een belangrijk onderdeel in het proces waarbij het aanbrengen van een laag over de tegels waardoor de behandeling de Portugese tegels waterafstotend en vlekbestendig zijn.

Om te beginnen is de hal een zeer geschikte ruimte om de Portugese tegels te leggen. Des te groter de hal hoe waardiger het resultaat. Vroeger werden deze tegels voornamelijk in de hal gebruikt. De rest van het huis werd gedoceerd door plavuizen. De hal is het belangrijkste gedeelte van het huis, omdat dit de ontvangstruimte en het middelpunt van het huis is. Als u van plan bent om Portugese tegels in huis te leggen dan is het belangrijk om de breedte van het huis te controleren. In het midden begint men vaak met het leggen van de cementtegels en vervolgens wordt er naar buiten gewerkt. Bij het leggen van de Portugese tegels is het erg belangrijk dat de tegels een volledig patroon blijven vormen en de tegel niet uitkomt op een half patroon. In de lengte is het niet zo belangrijk om de tegels op een heel patroon uit te laten komen. U maakt dus eerst een tekening om te kijken hoeveel patronen Portugese tegels u kunt gaan leggen. Er zijn verschillende gangen waardoor het eindresultaat vaak niet hetzelfde is en vaak bestaan er meerder manieren om de Portugese tegels in een gang te leggen. In kleine ruimtes wordt vooral aangeraden om voor lichte kleur tegels te kiezen waardoor de ruimte een groter effect uitstraalt en de ruimte er breder uitziet. Voor ieder persoon is dit naar eigen voorkeur in te delen.

Portugese tegels zijn gemakkelijk schoon te maken. Bij het schoonmaken van de Portugese tegels is het aangeraden groene zeep of babyshampoo te gebruiken. Wat vooral afgeraden wordt is de tegels schoon te maken met zuurhoudende schoonmaakmiddelen als sanitair- en allesreiniger, bleekmiddel en chloor. Vloertegels kunnen ook dienen om de vloer gemakkelijker schoon te kunnen houden, doordat u er alleen maar met een vochtige doek overheen gaat. De tegels voor dit doeleinde zijn dan ook vaak geglazuurd, zodat ze gemakkelijk schoon kunnen worden gemaakt met een sopje, wat water en schoonmaakhulp middelen als een dweil. Om het schoonhouden van de vloer te bevorderen, kan een coating worden toegepast, waardoor de tegels nog verder beschermd worden tegen bijvoorbeeld kauwgom. De vloertegels sluiten doorgaans niet naadloos op elkaar aan, maar zijn gescheiden door een voeg. Bij stoeptegels bestaat deze vaak uit zand, binnenshuis vaak uit cement of een kit. Ook voegen kunnen van een coating worden voorzien, zodat zij gemakkelijker schoon te houden zijn.

Duurzaamheid, een belangrijk onderwerp die vandaag de dag centraal staat. Portugese tegels passen hier goed bij het plaatje. Tegenwoordig gaat alles met machines en de uitworp daarvan is niet goed voor het milieu. Portugese tegels daarentegen worden gemaakt zonder dat daar enige verhitting voor gebruikt hoeft te worden, eenvoudig met mankracht en met dezelfde bestanddelen waar jaren geleden mee gemaakt werden. Groene’ producten, dat is waar we tegenwoordig steeds meer naar op zoek zijn tussen de bulk van fabrieksproducten. De milieuvriendelijke cementtegel past perfect in het rijtje van ‘groene’ producten. De techniek om de tegel te maken is al meer dan tien eeuwen oud. Het stamt uit de tijd dat de Moren, de slimme bedenkers van deze speciale tegelsoort, de wereld aan het veroveren waren. In die tijd hebben ze een uniek product achtergelaten dat wij nu in ons moderne tijdperk, nog steeds mooi vinden. Het milieuvriendelijke begint bij de mix van ingrediënten waar de cementtegel uit is opgebouwd. Alles is afkomstig uit de natuur zelf. Wanneer u een cementtegel vanaf de zijkant bekijkt, zult u zien dat de tegel uit twee lagen bestaat. De eerste laag bestaat uit marmerpoeder, fijn cement en organische kleurpigmenten. Deze laag zorgt voor het kleurrijke aanzicht van de tegel. De tweede laag vormt de basis van de tegel en bestaat uit zand, cement en wn water. Benieuwd naar hoe deze tegel tot stand komt?